Novice

Kolaž elementov: šop časopisov, obrisi osebe z megafonom, grafični elementi.

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je pred tekmama Slovenija - Ukrajina in Slovenija - Izrael, s katerima so se začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, obvestila navijače_ice, da v dvorano, poleg določenih predmetov in transparentov z žaljivo vsebino, ne smejo prinesti zastav tujih držav. Kot je mogoče razumeti, je KZS omejitev uvedla "zaradi varnostnih razlogov."

VEČ >>>

V četrtek, 15. februarja 2024, je odvetniška pisarna Senica v imenu skupine nevladnih organizacij – med njimi je tudi PIC s projektom Pravna mreža za varstvo demokracije – na Upravno sodišče RS vložila tožbo zaradi razveljavitve Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju

VEČ >>>

Na okrogli mizi z naslovom »Izzivi urejanja ustavnega položaja in imenovanja sodnikov«, ki jo je organizirala Pravna mreža za varstvo demokracije, so bili sogovorniki večinoma kritični do predlagane spremembe ustave, ki bi imenovanje sodnikov z državnega zbora prenesle na predsednika republike. Skrbi jih, da spremembe ne prinašajo depolitizacije postopka imenovanja sodnikov, kot napoveduje politika, ki jih uvaja.

VEČ >>>

Anuška Podvršič je konec leta 2022 ostala brez osebnega zdravnika, zato je na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vložila vlogo, naj ji ga dodeli. Zavod jo je zavrnil, pristojno sodišče pa je razsodilo, da mora ZZZS o njeni pravici do izbire osebnega zdravnika spet odločati. Na ZZZS so napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

VEČ >>>

Predstavitev projekta PATFox v Evropskem parlamentu

Izjava za javnost |

Zadnji javni dogodek projekta PATFox bo potekal 31. januarja 2024 v prostorih Evropskega parlamenta, soba ASP 5G1, od 9. do 11. ure po srednjeevropskem času. Dogodek bosta soorganzirala evropska poslanka Ramona Strugariu, poročevalka o Evropskem aktu o svobodi medijev, in evropski poslanec Tiemo Wölken, poročevalec o Anti-SLAPP direktivi.

VEČ >>>

Pravna mreža za varstvo demokracije vabi na okroglo mizo z naslovom »Izzivi urejanja ustavnega položaja in imenovanja sodnikov«, ki bo v četrtek, 1. februarja 2024, v uHotelu, Miklošičeva 3, Ljubljana, v Salonu Iris.

VEČ >>>

V torek, 16. 1. 2024, je Ministrstvo za javno upravo v Uradnem listu RS objavilo sklep o razveljavitvi razpisa za krepitev državljanskih pravic. Namesto da bi z izbranimi prijavitelji, ki so že avgusta lani prejeli sklepe o izbiri, sklenilo pogodbe o izvajanju projektov, se je odločilo za razveljavitev celotnega razpisa, čeprav revizija morebitnih napak in nezakonitega delovanja funkcionarjev in javnih uslužbencev še ni končana. V zvezi s tem smo danes ministru za javno upravo poslali poziv za srečanje.

VEČ >>>

Sodniško društvo je pozvalo vse sodnike in sodnice, da v času protesta, med drugim, zamrznejo svoje sodelovanje v različnih komisijah in organih, ustanovljenih s strani izvršilne veje oblasti, kamor spadajo tudi izpitne komisije za pravniški državni izpit.

VEČ >>>

Zgodovina urejanja sodniških plač je dolga in zapletena, vpogled vanjo pa lahko olajša razumevanje posameznih aktivnosti in odločitev strani v sporu. V Pravni mreži za varstvo demokracije smo zato pripravili krajši kronološki pregled odločb Ustavnega sodišča, ki se nanašajo (ne)ustavnost plač sodnikov.

VEČ >>>

V Parku izbrisanih, ki so ga uredili pred Centrom Rog v Ljubljani, so postavili spomenik v obliki polovice črke Ć, ki simbolizira izbris več kot 25.000 ljudi iz registra stalnih prebivalcev Republike Slovenije pred več kot tremi desetletji. Avtorji spomenika Vuk Ćosić, Aleksander Vujović in Irena Woelle so od objave rezultatov natečaja, na katerem je bila izbrana njihova rešitev, deležni groženj, postali so tarča medijskih diskreditacij, lažnih in žaljivih trditev, ki imajo hude posledice zanje, za njihove družine in za družbo kot celoto.

VEČ >>>

Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.