Dosežki
pravne mreže

Kolaž elementov: zmagovalni roki v zraku, članice PMVD, sodniška tehtnica, grafični elementi.

2022

Sodelujemo že z več kot 55 odvetniškimi pisarnami in pravnimi strokovnjaki

Skupnost |

S pomočjo široke mreže odvetnikov in drugih pravnih strokovnjakov z območja cele države smo zmanjšali razliko v razpoložljivih finančnih in pravnih sredstvih med državo ter posameznicami in posamezniki, ki se borijo za človekove pravice in demokratične vrednote.

V enem letu delovanja smo nudili pravno pomoč 1185 posameznikom

Pravna pomoč |

S pravnim znanjem smo pomagali ljudem, ki so se obrnili na nas. Pravni nasveti so se nanašali predvsem na pravico do zbiranja, ukrepe za preprečevanje epidemije covida-19 ter na uresničevanje ostalih človekovih pravic in svoboščin.

2021

V letu 2021 smo vložili 36 uspešnih zahtev za sodno varstvo

Pravna pomoč |

Na podlagi naših zahtev za sodno varstvo so sodišča 22-krat, že sama policija pa 14-krat ustavili prekrškovne postopke, s čimer so bili posamezniki in posameznice oproščeni plačila globe.

V letu 2021 smo pripravili 158 vlog v prekrškovnih postopkih

Pravna pomoč |

Pomagali smo ljudem, ki so želeli na sodišču izpodbijati kazni. Nekatere smo povezali z odvetnicami in odvetniki, ki so jih brezplačno zastopali, drugim pa smo sami pomagali napisati zahteve za sodno varstvo in prekrškovne izjave.

Opravili smo že dvajseto opazovanje protestov

Zagotavljanje pravice do protesta |

Z opazovanjem protestov nadziramo prekomerno uporabo sile s strani policije, pa tudi morebitno nasilno delovanje protestnic in protestnikov in tako pripomoremo k uresničevanju pravice do protesta.

Pripravili smo predlog sprememb 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih

Zakonodaja |

S pravnimi strokovnjakinjaki ter ob posvetovanju z epidemiološko stroko smo pripravili predlog sprememb zakona in ga poslali poslanskim skupinam v DZ. S tem smo prispevali k upoštevanju odločitev ustavnega sodišča.

Vložili smo 49 izrednih pravnih sredstev na državno tožilstvo

Pravna pomoč |

Podali smo pobude državnemu tožilstvu za vložitev izrednih pravnih sredstev za odpravo odločb, s katerimi so bili posamezniki in posameznice kaznovani na podlagi odlokov, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu.

Dosegli smo zmago na ustavnem sodišču

Zmage na sodiščih |

Ustavno sodišče je na podlagi naše pobude ugotovilo neustavnost vladne prepovedi shodov. Pri tem je poudarilo, da se pravice do protesta tudi v epidemiji ne sme omejevati bolj, kot je to nujno potrebno.

Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.