Pravni
blog

Kolaž elementov: govorni oblački, pisalni stroj, grafični elementi.
slapp1.png

Strateške tožbe proti kritičnim posameznikom in posameznicam (SLAPP)

Jasna Zakonjšek |

Prispevek obravnava razsežnosti pravice do svobode izražanja, pojem SLAPP tožbe, rešitve v predlogu anti-SLAPP direktive ter odgovornost odvetnikov in odvetnic v prizadavanjih za preprečevanje zlorab pravnih sredstev pri zastraševanju interesnih in mnenjskih nasprotnikov.


erlah.jpg

Izzivi kazenskopravnega pregona sovražnega govora

Barbara Rajgelj |

Prispevek obravnava aktualna vprašanja kazenskopravne ureditve sovražnega govora, evropski kontekst ureditve ter oceno njene primernosti znotraj evropske in slovenske pravne ureditve.


3.jpg

Policija bi morala preganjati sovražni govor, ne pa ga sama razpihovati

PMVD |

Analiza izjav policije na tiskovni konferenci 22.9.2023 v zvezi z varnostno problematiko v Ljubljani kaže, da te vsebujejo elemente kaznivega dejanja po 297. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). Policija je namreč javno spodbujala in razpihovala sovraštvo, nasilje ali nestrpnost proti prosilcem za azil, dejanje pa je bilo storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir.


2.jpg

Poplave in odškodninska odgovornost države

PMVD |

Poplave so letos poleti tudi v Sloveniji pokazale, kakšne uničujoče posledice prinašajo podnebne spremembe. Zaradi poplav so namreč številni na prizadetih območjih izgubili svoje domove in ostalo premoženje. V Pravni mreži za varstvo demokracije smo zato preučili vprašanje odškodninske odgovornosti države zaradi poplav v avgustu 2023.


blog24sajt.jpg

Mnenje o odločitvi Zagovornika glede sporne objave kandidata na lokalnih volitvah v Ljubljani, Aleša Primca

Anuška Podvršič |

Delimo mnenje Anuške Podvršič o odločitvi Zagovornika načela enakosti glede objave kandidata za župana, Aleša Primca.


Ribičič blog #2

Odprta vprašanja ob izločanju ustavnih sodnikov

Barbara Rajgelj |

Ustavno sodišče je konec februarja začasno zadržalo izvrševanje treh ključnih določb novele zakona o RTV Slovenija (v nadaljevanju ZRTVS-1B). O ustavnosti novega zakona še ni vsebinsko odločilo, je pa napovedalo, da bo to storilo v najkrajšem možnem času. Zadnja procesna dejanja so bila povezana z odločanjem o predlogih za izločitev treh sodnikov, eden pa je izločen že dlje časa.


novice-patfox.jpg

Uvodno o SLAPP tožbah

Tisa Žitnik |

V sklopu projekta PATFox, pri katerem se podrobneje posvečamo SLAPP tožbam, objavljamo različne zapise na to temo. Tokratni prispevek Tise Žitnik predstavlja uvod v SLAPP tožbe - za vse, ki jim ta tema še ni dobro znana.


blog23sajt.jpg

(Ne)dopustnost uporabe mnenja/navodil DUNZ v zvezi s posameznimi členi Zakona o javnih zbiranjih

PMVD |

Navodila Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo (DUNZ), ki so predstavljala podlago za kaznovanje protivladnih protestnikov, je dne 21. 9. 2021 podpisala takratna v.d. direktorice Urška Židan. Minister Poklukar pa jo je ponovno imenoval na čelo Direktorata za upravno notranje zadeve.


rtv_blog_2

Razmisleki o RTV Slovenija: O različnih modelih upravljanja, ki zagotavljajo pluralno in neodvisno javno RTV

PMVD |

Objavljamo serijo zapisov Razmisleki o RTV Slovenija. Drugi blog se ukvarja z različnimi modeli upravljanja, ki zagotavljajo pluralno in neodvisno javno RTV.


razmisleki rtv 1

Razmisleki o RTV Slovenija: O razmerju med začasnim zadržanjem in končno odločitvijo Ustavnega sodišča

Nika Podakar |

Objavljamo serijo zapisov Razmisleki o RTV Slovenija. Prvi blog se ukvarja z odločitvijo Ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvajanja zakona.


Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.