Pravni
blog

Kolaž elementov: govorni oblački, pisalni stroj, grafični elementi.
blog15.jpg

Kdaj zahtevki za povrnitev stroškov pravdnega postopka državi kršijo pravico do pravnega sredstva in prekomerno posegajo v pravico do zasebne lastnine?

Anuška Podvršič |

V več primerih so sodišča, ko so zavrnila tožbe za plačilo odškodnin Izbrisanih, tem naložila plačilo visokega zneska stroškov pravdnega postopka, ki ga morajo plačati Republiki Sloveniji. Glede na sodno prakso ESČP se zastavlja vprašanje, ali se kršitve pravic Izbrisanih s tem ne nadaljujejo.


Slapp

Justin Borg-Barthet o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti: “Ne gre za zaseben, nevtralen posel, ampak za temelje naših demokracij”

Kristina Božič |

Profesor prava z univerze Aberdeen je član strokovne skupine Komisije EU glede strateških tožb zoper sodelovanje javnosti. V intervjuju pojasnjuje, zakaj je uresničevanje svobode izražanja temelj demokracije in prvi korak, da se prepreči zlorabe oblasti in koncentracij moči.


EU strategija civilne družbe

Evropa potrebuje civilnodružbeno strategijo

Márta Pardavi, Bernhard Knoll-Tudor |

Evropska akademika in raziskovalca opozarjata, da je skrajni trenutek, da komisija EU podpre evropsko civilno družbo v vseh razsežnostih njenega delovanja, jo enakopravno vključi v procese odločanja ter zagotovi njeno neovirano delovanje.


Pravica do splava

Prepoved splava v ZDA: odklonilno ločeno mnenje sodnika Stephena Breyerja, sodnice Sonie Sotomayor in sodnice Elene Kagan

Kristina Božič |

Ameriško vrhovno sodišče je razveljavilo odločitev Roe proti Wade iz leta 1973 in odpravilo pravico do umetne prekinitve nosečnosti v ZDA. Zvezne države lahko odslej samostojno uvajajo prepoved splava, s čimer je sodišče omejilo pravice žensk in njihov status svobodnih državljank. Objavljamo prevod odklonilnega ločenega mnenja sodnika Stephena Breyerja, sodnice Sonie Sotomayor in sodnice Elene Kagan v zadevi Thomas E. Dobbs, uradnik oddelka za zdravje zvezne države Misisipi, ter ostali proti Organizaciji za zdravje žensk Jackson.


Pravica do splava, kolaž fotografij s protestov

Enakost, enakopravnost in drugost žensk – kako izgubljamo pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok?

Ana Pavlič |

Konzervativno spodkopavanje že priborjenih reproduktivnih pravic se v zadnjih mesecih kaže v konkretnem oženju prostorov svobode. Ana Pavlič z Inštituta za proučevanje enskosti spolov opozarja na procese doma, blizu in daleč, ki vsi vodijo k manjši enakopravnosti.


Sasa Zagorc

Saša Zagorc: “Izrazito premalo smo zahtevni do politike”

Kristina Božič |

Vodilni strokovnjak na področju ustavnega prava v intervjuju govori o nerazumevanju politične odgovornosti in pojasnjuje, zakaj pravo ne more rešiti vseh političnodružbenih problemov.


Slika blog zapis ustavno sodisce PCT pogoj

PCT pogoj: je ustavno sodišče naredilo korak nazaj pri varovanju ustavnega načela zakonitosti?

Igor Vuksanović |

Ustavno sodišče je v svoji zadnji odločitvi brez tehtne obrazložitve spremenilo do sedaj uveljavljeno presojo načela zakonitosti. To bi lahko koristilo vsaki avtokratski oblasti, ki bo v prihodnosti hotela pravo ali ustvarjeno zdravstveno krizo izkoristiti za radikalno oženje polja svobode posameznika, opozarja ustavni pravnik.


blog preferencni glas.jpg

Kako bo moj glas nekoga izvolil?

Nika Podakar, Urban Lečnik Spaić |

Aprila bomo predvidoma za štiri leta zaupali odločanje o politikah, ki nas zadevajo vse, novemu naboru devetdesetih poslank in poslancev. V parlamentarni demokraciji naj bi prav oni imeli odločilne naloge in moč. Kje so šibkosti sedanjega volilnega sistema? Civilna družba v okviru poziva Glas ljudstva predlaga uvedbo preferenčnega glasu, ki ga že imamo na lokalnih in evropskih volitvah. Kaj bi ta prinesel in kje so pasti? Pišeta študenta prava Nika Podakar in Urban Lečnik Spaić.


Kolaž elementov: sodniška tehtnica, šop bankovcev, Boštjan Valenčič, slovenska zastava, grafični elementi.

Intervju s predsednikom društva državnih tožilcev: “Strah vedno obstaja.”

Kristina Božič |

Državni tožilec mag. Boštjan Valenčič o pomenu kadrovsko nepodhranjenega državnega tožilstva in zakaj sta bistveni neodvisnost ter strokovnost državnih organov.


Kolaž elementov: Lady Justice, madžarski parlament z madžarsko zastavo, grafični elementi.

Pogled z Madžarske: Prepletenost evropskih vrednot in njihovega uresničevanja

Petra Bard |

Madžarska pravnica Petra Bárd o pomenu ubranitve vladavine prava in orodjih, ki jih ima EU za to.


Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.