Predstavitev projekta PATFox v Evropskem parlamentu

Izjava za javnost

Zadnji javni dogodek projekta PATFox bo potekal 31. januarja 2024 v prostorih Evropskega parlamenta, soba ASP 5G1, od 9. do 11. ure po srednjeevropskem času. Dogodek bosta soorganzirala evropska poslanka Ramona Strugariu, poročevalka o Evropskem aktu o svobodi medijev, in evropski poslanec Tiemo Wölken, poročevalec o Anti-SLAPP direktivi.

SLIKA SAJT (15).jpg

Izboljšanje obrambe proti SLAPP tožbam: Izkušnje iz projekta PATFox

Projekt PATFox (Pioneering anti-SLAPP Training for Freedom of Expression) je ponudil znanje predvsem odvetnikom, ki v primerih tožb, s katerimi želijo podjetja ali politiki in oblastniki utišati legitimne kritike z zlorabo prava, branijo novinarje, medije, nevladne organizacije, žvižgače, akademike in aktiviste.

Pri projektu že skoraj dve leti sodelujejo organizacije iz enajstih članic EU (Španija, Nemčija, Malta, Bolgarija, Bolgarija, Madžarska, Hrvaška, Romunija, Slovaška, Ciper, Poljska in Slovenija), kar je prispevalo k usklajenemu prizadevanju za obrambo pred SLAPP tožbam.

V okviru projekta, ki ga sofinancirala Evropska komisija, smo odvetnikom in drugim pravnim strokovnjakom ponudili praktično znanje o tehnikah in strategijah za obrambo pred strateškimi tožbami zaradi sodelovanja javnosti. Delavnice, ki smo jih organizirali v okviru PATFox projekta je obiskalo na stotine odvetnikov in drugih pravnih strokovnjakov. Te delavnice so bile organizirane v enajstih državah, vključno tam kjer je problem SLAPP tožb najbolj pereč. Projekt je prinesel tudi prvi anti- SLAPP kurikulum. Znanje o SLAPP tožbah smo širili na univerzah, pomembnih konferencah, združenjih pravnikov v državah projekta in širše. Učni gradivo, ki smo ga pripravili je prosto dostopno na spletni strani, pod razdelkom Curriculum Hub.

Evropa je prepoznala, da je boj proti SLAPP tožbam ena od prednostnih nalog na področju svobode izražanja. Konec lanskega leta je bil dosežen politični dogovor o sprejemu anti- SLAPP direktive, Svet Evrope pa se je posvetoval o Osnutku priporočila članicam glede boja proti SLAPP tožbam.

Na dogodku bodo sodelovali partnerji, ki sestavljajo konzorcij PATFox, in predstavili bodo glavne dosežke in rezultate projekta. Zunanji govorniki iz Mednarodne zveze pravnikov in Inštituta za pravno državo na Univerzi v Maastrichtu pa bodo spregovorili o trajni vrednosti usposabljanja in gradiv, ki jih je projekt proizvedel.

Dnevni red je dosegljiv tukaj.

Če se želite prijaviti, kliknite tukaj.

Dogodek bo mogoče spremljati prek spleta - za podrobnosti pišite na contact@antislapp.eu.

SL_Sofinancira_Evropska_unija_POS.width-500.png

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.