Priročnik o Anti-slapp direktivi

Poročilo

Pripravili smo priročnik, ki je nastal kot del projekta PATFox (Pioneering anti- SLAPP Training for Freedom of Expression), katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja pravnih strokovnjakov, da bi se z znanjem lahko kar se da uspešno odzivali na problem SLAPP tožb.

SLIKA SAJT (71).jpg

V praktičnem vodniku je najprej povzeto, kaj je svoboda izražanja in kaj so SLAPP tožbe, nato pa so povzete glavne določbe Direktive o zaščiti oseb, ki se udejstvujejo pri udeležbi javnosti, pred očitno neutemeljenimi ali zlorabljenimi sodnimi postopki (strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnosti) (v nadaljevanju Anti-SLAPP direktiva), ki jo je Evropski parlament (v nadaljevanju Parlament) sprejel 27. februarja 2024 in Svet potrdil 19. marca 2024.

Na tem mestu želimo posebej izpostaviti, da raziskave kažejo, da je približno 90 odstotkov primerov SLAPP tožb brez čezmejnih posledic. Zato je nujno, da države članice rešitve, ki jih prinaša Anti-SLAPP direktiva, v domačo zakonodajo prenesejo tako, da jih bo mogoče uporabiti tudi v domačih civilnih sporih (to je v sporih, ki nimajo čezmejnih posledic), saj ti tvorijo glavnino SLAPP zadev.

Priročnik je objavljen na tej povezavi.

SL_Sofinancira_Evropska_unija_POS.width-500.png

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.