S pravom za demokracijo.

Kolaž fotografij: roka z ustavo, dve opazovalki protestov, grafični elementi.

Nimaš osebnega zdravnika, a redno plačuješ zdravstveno zavarovanje? Deli svojo izkušnjo in nam pomagaj v pravnem boju za spoštovanje pravice do izbire osebnega zdravnika!

Pred dnevi smo pisali o svobodi izražanja na Evroviziji in v tem okviru tudi o prekomerni omejitvi te pravice s strani organizatorjev, ki so prepovedali vnos palestinskih zastav in sporočil, s katerimi bi protestniki izražali podporo ljudem v Gazi in zahtevali ustavitev vojne. Gre za vnaprejšnjo prepoved zaradi vsebine sporočila, kar je dopustno omejiti le v izjemnih primerih.

VEČ >>>

Priročnik o Anti-slapp direktivi

Poročilo |

Pripravili smo priročnik, ki je nastal kot del projekta PATFox (Pioneering anti-SLAPP Training for Freedom of Expression), katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja pravnih strokovnjakov, da bi se z znanjem lahko kar se da uspešno odzivali na problem SLAPP tožb.

VEČ >>>

V preteklih dneh smo bili priča številnim oglasom trgovcev, ki so ob mednarodnem dnevu žensk ponujali posebne popuste za osebe ženskega spola. Ne glede na to, kaj si mislimo o skladnosti popustov ob dnevu žensk z duhom praznika, posebni popusti ob prazniku žensk niso pravno vprašljivi sami po sebi, za prepovedano diskriminacijo gre le, če popuste lahko uveljavljajo zgolj osebe ženskega spola. Smiselno enako velja tudi za morebitne popuste za osebe moškega spola na "dan mučenikov".

VEČ >>>

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Prijavi se na

novice PMVD

Hvala!
Ups, nekaj je šlo narobe.

Pravni blog

Vsi zapisi >>>

Ali sodniki s protestnimi ukrepi kršijo zakon?

Aleš Zalar

Poleg ostrih izjav, ki so jih predstavniki sodstva in sodnega sveta v zadnjih dneh izrekli na račun vlade zaradi pretečenega roka, ki ga je z odločbo U-I-772/21 določilo Ustavno sodišče za odpravo neustavnosti zakonske ureditve o sodniških plačah, so sodniki začeli izvajati tudi dvotedenski protestni ukrep. Med drugim so v okviru tega ukrepa sodniki začeli množično preklicevati že razpisane obravnave in naroke. Vrhovno sodišče je v sporočilu za javnost z dne 8.1.2024 navedlo, da bo delo sodišč v tem času okrnjeno.

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.

Nadzoruj

PROTESTE

Želiš spremljati proteste ali nuditi takojšno pravno pomoč protestnikom?