Poročilo o drugem usposabljanju o SLAPP tožbah

Poročilo

V četrtek, 16. novembra 2023 smo v okviru projekta PATFox v uHotelu v centru Ljubljane izvedli drugo usposabljanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP tožbah). Ta dogodek je delno ponovil in nadgradil prejšnje usposabljanje o SLAPP tožbah, ki je potekalo 3. februarja 2023 v Hiši EU.

SLIKA SAJT (18).jpg

V uvodnem nagovoru je vodja projekta doc. dr. Barbara Rajgelj predstavila PATFox projekt. Pojasnila je, da je Zavod Open skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije, eden od 11 partnerjev v tem evropskem projektu. Cilj projekta je zasnovati sistem usposabljanja za pravne strokovnjake glede SLAPP tožb. Predstavila je spletno stran www.antislapp.eu, na kateri je objavljen anti-slapp priročnik za pravnike, ki sta ga napisala prof. dr. Justin Borg-Barthet in dr. Erin Ferguson iz Univerze Aberdeen. Prav tako so na spletni strani na voljo vsi materiali, ko so jih v okviru projekta pripravile sodelujoče organizacije. Na spletni strani so posnetki usposabljanj iz drugih držav, študije primerov, priročniki itd.

Po uvodnem nagovoru smo prisluhnili predavanju odvetnice Jasne Zakonšek z naslovom »SLAPP tožbe v praksi in kaj se pričakuje od anti-SLAPP direktive«. Najprej je predstavila, kako je pravica do svobode izražanja urejena v Ustavi RS in kako v Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic. Povzela je merila, ki jih pri sojenju uporablja Evropsko sodišče za človekove pravice v primerih kolizije med pravico do svobode izražanja in pravico do časti in dobrega imena. Nadalje je razložila, kaj so to SLAPP tožbe in zakaj so nevarne. Predstavila je nekaj primerov SLAPP tožb, ki jih je zaznala pri svojem delu. Pojasnila je, da je Evropska komisija pripravila predlog anti- SLAPP direktive in pojasnila ključne rešitve iz objavljenega osnutka direktive. Njena PPT predstavitev je v celoti dostopna tukaj.

Nadaljevali smo s predavanjem prof. dr. Aleša Galiča, profesorja za civilno procesno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, z naslovom Razmerje med anti-slapp direktivo in slovensko ureditvijo civilnopravnih postopkov. Profesor Galič je razpravljal o razmerju med anti-SLAPP direktivo in slovensko ureditvijo pravdnega postopka. Pojasnil je, da anti-SLAPP direktiva še ni sprejeta in bo njeno besedilo do sprejeta verjetno še večkrat spremenjeno. Predstavil je glavna orodja proti SLAPP tožbam po predlogu direktive in opozoril na morebitne izzive, ki jih prinaša uporaba teh orodij v praksi. Pri tem je predstavil težave, s katerimi se soočajo pravniki oz. žrtve SLAPP tožb v državah izven EU, kjer že poznajo anti-SLAPP zakonodajo. Razložil je, kaj se da doseči že s pravilno uporabo Zakona o pravdnem postopku in povedal, da bi rešitve iz Direktive lahko služile tudi kot vzpodbuda za modernizacijo Zakona o pravdnem postopku, ne le za SLAPP primere. PPT predavanja je dostopno tukaj.

Veseli nas, da se je dogodka udeležilo veliko število ljudi, še posebej odvenic_kov, sodnic_kov in drugih pravnikov_ic. Menimo, da je ozaveščanje o SLAPP tožbah med pravniki nujno, saj se bomo lahko le tako učinkoviti branili pred tovrstnimi tožbami. Na podlagi predavanj smo tudi napisali priročnik, ki je dosegljiv tukaj.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.