Protestno
pismo


Institut "Jožef Stefan" prestopil meje svojega poslanstva

09.10.2021

Na Pravni mreži za varstvo demokracije ostro nasprotujemo podcenjujočemu odnosu Instituta "Jožef Stefan" (IJS) do neodvisne in za varstvo človekovih pravic zelo pomembne institucije Informacijskega pooblaščenca. IJS naj bi informacijski pooblaščenki podelil “nagrado za neizjemen dosežek, informacijsko limono”, ker je podala mnenje o skladnosti aplikacije Ostani zdrav z zakonodajo.

Poslanstvo IJS je in naj ostaja v "ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področju naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju”, nikakor pa znanstvena institucija nima pristojnosti ocenjevati, še manj podcenjevati dela institucije, katere pristojnosti in okviri delovanja so določeni s slovensko in evropsko zakonodajo.

IJS pozivamo, da spoštuje institucije pravne države ter postopke, vrednotna izhodišča in metodologije drugih znanstvenih disciplin, ne le tistih, kjer primarno deluje. Podcenjujoč odnos med znanstvenimi disciplinami vodi v podcenjujoč odnos splošne javnosti do znanstveno-raziskovalne sfere in njenih rezultatov ter niža zaupanje javnosti v znanost.

Poslanstva in naloge institucij so v ustavni demokraciji razdeljene tudi zaradi zagotavljanja ravnotežja, ki je nujno za delovanje demokratičnih družb. Poskusi rušenja takšnih ravnotežij in ugleda posameznih institucij, spodkopavajo iskanje vsestransko pretehtanih rešitev na izzive sedanjosti in prihodnosti, sobivanje različnosti v miru in medsebojnem spoštovanju.