Poročilo o opazovanju protesta 1. marec 2022

V Pravni mreži za varstvo demokracije smo izvedli opazovanje neorganiziranega protesta, ki je potekal v torek 1. marca 2022 v Ljubljani. Monitoring je izvedlo 6 opazovalk in opazovalcev. 


Opazovanje smo začeli ob 17. uri na Trgu republike, kjer so se zbrali protestniki in protestnice in se je pričel program protesta. Protest je potekal mirno. Na Trgu republike je bilo navzočih večje število policistov in policistk, ki so ostajali ob robu dogajanja.

Ob prib. 18.00 so se protestniki in potestnice odpravili po Beethovnovi ulici. Protestnikom je bilo onemogočeno nadaljevati pot po Tomšičevi ulici, zato so pot nadaljevali po Beethovnovi ulici. Na križišču s Cankarjevo ulico je protestnike pričakal kordon večjega števila polno opremljenih policistov, ki so preprečili nadaljevanje shoda po Beethovnovi. Protestniki so bili primorani zaviti na Cankarjevo ulico, kjer jih je pri stavbi Opera in balet Ljubljana ponovno počakal policijski kordon z oklepnim vozilom za nadzor množic. V pripravljenosti smo opazili tudi policijsko konjenico. Protestniki so se po Trgu narodnih herojev odpravili do Šubičeve ulice, ki je bila ravno tako zaprta s policijskim kordonom in policijskimi avtomobili. Protestniki so pot nadaljevali po Valvasorjevi ulici, kjer so bili primorani zaviti nazaj na Trg republike. 

Ukrepanje policistov, ki je omejevalo shod na le nekaj ulic okoli Trga republike, nas je presenetilo. Menimo, da ni bilo razloga za takšno omejevanje shoda s strani policije, saj je protest potekal popolnoma mirno. Tudi ob srečanju s kordonom policistov so bili protestniki mirni in so le zavili v drugo ulico.

Z opazovanjem smo zaključili ob 18.30 uri.

Namen monitoringa je objektivno in nepristransko opazovanje dogajanja, beleženje dogodkov (fotografije, snemanje, popisovanje stanja) ter poročanje o tem.

V Pravni mreži za varstvo demokracije bomo z opazovanjem protestov nadaljevali.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.