Poročilo o opazovanju protesta 4. decembra 2021

V Pravni mreži za varstvo demokracije smo v soboto, 4. decembra 2021, izvedli opazovanje protestov. Opazovalke_ci so z opazovanjem pričeli ob 12.00 uri, ko se je na Trgu republike že zbralo večje število protestnic_kov in se je začel program protesta.


Na Trgu republike sta bila postavljena dva odra za govornike. Na enem odru je bil transparent Gibanja OPS (Ozaveščeni prebivalci Slovenije) na drugem pa transparent politične stranke Resni.ca. Zbrane je najprej nagovoril Ladislav Troha z odra Gibanja OPS. Govorec je pozival k uporu. Zbrane je tako vprašal, kdo je pripravljen dati svoje življenje za domovino, vprašal jih je, kdo je pripravljen dati otroka za svojega otroka, vprašal jih je ali lahko ljudje iz posameznih pokrajin pripeljejo iz vsake družine po enega človeka, ki bi bil pripravljen žrtvovati svoje življenje, poleg tega je večkrat zapel refren hrvaške nacionalistične pesmi V boj, v boj za narod svoj.

Njegov govor je prekinil govorec z odra stranke Resni.ca. Protestniki so se tako obrnili proti drugemu odru, kjer jih je najprej nagovoril predsednik politične stranke Resni.ca Zoran Stevanović in nato še nekaj drugih govornikov. Nekaj ljudi je protestnike neuspešno nagovarjalo, naj se ponovno obrnejo proti odru Gibanja OPS.

Policija je po megafonu vsaj dvakrat nekaj povedala, vendar se jih ni razumelo, kaj govorijo. Žvižgi protestnikov so preglasili policijo. Policija je bil prisotna tako med protestniki, kot tudi na robu protesta.

Protest je potekal mirno. Nekaj posameznih protestnic_kov je prihajalo do opazovalk_cev in jih spraševalo o tem, kaj počnejo na protestu. Nekateri protestnice_ki so nadlegovali opazovalce_ke, ker so nosili zaščitne maske in jim očitali, da so del organizacije, ki je napisala predlog zakona o nalezljivih boleznih. Več protesnikov je opazovalkam_cem jasno povedalo, da se s predlogom zakona ne strinjajo.

Nekaj pred 14.00 uro so se protestnice_ki odpravili po ulicah. Na Prešernovem trgu je policija s kordonom zaprla dostop do Trubarjeve ulice. Protestniki so se odpravili na Mestni trg in nato po ulicah stare Ljubljane nazaj na Kongresni trg, kjer so pot nadaljevali po Slovenski cesti. Policija se je ponovno postavila v kordon in tako onemogočila dostop do Ministrstva za notranje zadeve. V bližini ploščadi Ajdovščina je policija z oklepnim vozilom, policijskim kordonom in konjenico zaprla dostop do Gosposvetske ceste in onemogočila nadaljevanje protesta po Slovenski cesti. Protestniki se se odpravijo po Dalmatinovi ulici proti Miklošičevem parku. Policija je po megafonu povedal, da je shod razpuščen.

Pri sodišču je policija s konjenico, policijskim kordonom in polcijskimi psi zaprla Miklošičevo ulico. Večje število protestnic_kov se je poskušalo prebiti skozi policijo. Prerivanje je trajalo nekaj minut. Nato pa je večje število policistov fizično onemogočilo nekaj protestnikov. Na vsakega posameznega protesnika se je spravilo večje število polno opremljenih policistov, protestnike so z veliko silo zbili na tla in jim zvili roke in noge ter jim nadeli vezice. Policisti so uporabili tudi pse. Po poročanju enega od fotoreporterjev je policija udarila tudi njega in mu pri tem poškodovala objektiv. Policija je pridržala večje število protestnic_kov.

Protestnice_ki so v manjših skupinah odhajali z območja shoda. Policija jih je ustavljala in popisovala. Nekateri protestniki pa so se odpravili nazaj na Trg republike, kjer jih je pričakalo večje število policistov, tudi policistov v polni opremi. Policisti so se odpravili med protestnice_ke, jih obvestili da je shod razpuščen in da morajo zapustiti prizorišče. Pri tem je policija popisala večje število protestnic_kov. Policisti niso dovolili opazovalkam_cem, da ostanejo do konca shoda, ampak so morali shod zapustiti.

V Pravni mreži za varstvo demokracije bomo z opazovanjem protestov nadaljevali.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.