Poročilo o opazovanju protesta 3. novembera 2021

V Pravni mreži za varstvo demokracije smo v sredo, 3. novembra 2021, izvedli opazovanje neorganiziranega protesta.


Monitoring smo pričeli ob 15.30,ko se je pred vhodom v blagovnico Maximarket zbralo manjše število protestnikov. Protestniki so se zbirali do prib. 16.30, ko se je začel program protesta. Shod je prvotno potekal v prehodu med kavarno in blagovnico Maximarket. Navzočih je bilo večje število policistov, ki so večinoma ostajali ob robu dogajanja. Policist je po megafonu večkrat nagovoril zbrane protestnike, vendar se njegovih besed ni slišalo. Protestniki so se ob prib. 17.20 odpravili proti Ustavnemu sodišču, kjer so se ustavili in nadaljevali s programom. Policisti so po nekaj minutah sprehodili med protestnike in od njih zahtevali, da se odstranijo s ceste. Protestniki so se odpravili proti Slovenski ulici ter nadaljevali pot proti Drami.

Policisti so se na več ulicah postavili v kordon, tako so protestnikom preprečili dostop do stavbe Vlade RS in do predsedniške palače. Onemogočanje poteka protestov na določenih lokacijah je v zadnjih tednih postala dosledna praksa policije. Protestniki so tako primorani shod izvajati stran od institucij, ki so jim sporočila namenjena.

Protestniki so se vrnili na Trg Republike, kjer je imelo več protestnikov govor. Ko so po mikrofonu že napovedali konec shoda je policija na silo izpred Maximarketa do Šubičeve ulice odvlekla dve osebi. Tam so obe osebi strpali v policijski kombi. Pri tem postopanju je policija ovirala promet na Šubičevi ulici. Po pričanju ostalih naj bi osebi odpeljali zaradi postopka identifikacije, saj nista pokazali osebnega dokumenta, pri tem pa je ostalo nejasno zakaj jih je policija želela identificirati. Protestniki so bili z ravnanjem policije nezadovoljni in so to izrazili na način, da so množično večkrat prečkali Šubičevo ulico in s tem povzročili manjši prometni zastoj. Policija je stopila med protestnike in omogočila avtomobilom nadaljnjo vožnjo. Ob približno 18.30 se je shod zaključil, na Šubičevi ulici je ostalo le nekaj posameznikov.

V Pravni mreži za varstvo demokracije bomo z opazovanjem protestov nadaljevali.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.