Poročilo o opazovanju protesta 29. oktobra 2021

V Pravni mreži za varstvo demokracije smo v petek, 29. oktobra 2021, izvedli opazovanje neorganiziranega protesta. Monitoring javnega shoda je opravilo pet opazovalk.


Protest se je pričel na Trgu republike okoli 19.00 ure, kjer je potekal v celoti mirno. Navzočih je bilo večje število policistov, ki so večinoma ostajali ob robu dogajanja. Opazovalke smo opazile kombi opremljen s kamerami. Udeleženke_ci protesta s strani policije niso bilo obveščeni o snemanju.

Okoli 20.00 uro so se protestnice_ki ob spremstvu policije odpravil proti Slovenski cesti. Na območju skupnega prometnega prostora med poštno poslovalnico in blagovnico Nama, so se udeleženke_ci shoda ustavili in nadaljevali s programom shoda. Dva avtobusa javnega potniškega prometa sta se zaradi shoda ustavila in čakala, da se protestniki in policija umaknejo. Policist je po nekaj minutah po megafonu nekaj govoril v množico, vendar njegovih besed ni bilo mogoče jasno razumeti. Opazovalke so razbrale, da govori o oviranju prometa. Policija je formirala kordon in tako prisilila protestnike, da se umaknejo iz območja shoda.Podobno kot pretekli petek, ko je policija prav tako onemogočila potek mirnega (in kratkotrajnega) protesta na določeni lokaciji, predstavlja to odmik od večmesečne prakse policije, ko je dopuščala in z hitrim in učinkovitim preusmerjanjem prometa aktivno omogočala in dosledno dopuščala potek protestov po ulicah v Ljubljani. Policija je popisala večje število ljudi. Eno udeleženko shoda je policija zaradi postopka identifikacije odpeljala, saj pri sebi ni imela osebnega dokumenta. Ob približno 21.00 uri se je shod zaključil.

V Pravni mreži za varstvo demokracije bomo z opazovanjem protestov nadaljevali.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.