Vabilo na usposabljanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP)

Vabilo

Zavod Open in Pravna mreža za varstvo demokracije v okviru projekta PATFox vabita na strokovno izobraževanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP), ki bo v petek 3. februarja 2023 v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20 v Ljubljani.

patfox vabilo

Strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti, t.i. SLAPP tožbe (ang. Strategic Lawsuits Against Public Participation), so oblika zlorabe pravnih sredstev, katerih namen je omejiti svobodo izražanja in kritično javno razpravo. Praviloma gre za ponavljajoče se tožbe, katerih namen je že na prvi pogled zastraševanje kritičnih ali drugače aktivnih državljanov in državljank (od novinarjev, raziskovalcev in akademikov do sodnikov in javnih uslužbencev). Za tožene posameznike pomenijo izjemno finančno in časovno breme, zato se posamezniki umikajo iz javne razprave, kar šibi demokracijo. Tako na nacionalni kot na evropski ravni potekajo številne razprave o škodljivih posledicah tovrstnih zlorab ter o možnostih rešitev. Evropska komisija je aprila lani na pobudo nevladnih organizacij, zlasti ustanove “The Daphne Caruana Galizia Foundation”, ki se imenuje po umorjeni malteški raziskovalni novinarki, pripravila predlog Direktive o zaščiti oseb, ki se udejstvujejo pri udeležbi javnosti, pred očitno neutemeljenimi ali zlorabljenimi sodnimi postopki (strateške tožbe za onemogočanje udeležbe javnost). Predlog direktive je trenutno v javni razpravi.

Zavod Open je skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije eden od enajstih partnerjev v evropskem projektu PATFox, katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja za pravne strokovnjake v zvezi z zastraševalnimi strateškimi tožbami v Evropi. V okviru dveletnega projekta sta med drugimi aktivnostmi predvidena tudi dva strokovna posveta.

Prvi posvet za slovensko strokovno javnost bo potekal v petek, 3. 2. 2023:

  • v prvem delu, ki je namenjen pravnim strokovnjakom, bomo z video predavanjem malteško-avstralskega profesorja prava dr. Justina Borg-Bartheta kratko predstavili predlog direktive, podrobneje pa bosta slovensko pravo in razmerje do predloga direktive predstavila prof. dr. Aleš Galič s Pravne fakultete v Ljubljani in odvetnica Jasna Zakonjšek,
  • v drugem delu, ki je namenjen tudi splošni javnosti, se bomo na okrogli mizi pogovarjali o tem, katere mehanizme za preprečevanje zlorab prava slovensko pravo že pozna, kako postopke doživljajo in preživljajo njihov žrtve, na kakšen način, če sploh, bo nova direktiva prispevala k hitrejšemu reševanju SLAPP tožb, kaj poleg normativnih sprememb je še mogoče narediti za zaščito pred tovrstnimi zlorabami oz. za zmanjšanje njihovega negativnega vpliva.

Prosimo, če zaradi lažje organizacije potrdite vašo udeležbo na pmvd.javnost@gmail.com.

Program izobraževanja:

08.45 – 09.00 – sprejem udeležencev s kavo

09.00 – 09.05 – Doc. dr. Barbara Rajgelj, vodja projekta

Uvodni pozdrav s predstavitvijo projekta PatFox

09.05 – 09.15 – Prof. dr. Justin Berg-Barthet, Univerza Aberdeen, član Strokovne skupini EK proti SLAPP-om (EC Expert group against SLAPP)

Kratka video predstavitev predloga nove EU direktive o zaščiti oseb, ki se javno udejstvujejo

09.15 – 10.45 – Jasna Zakonjšek, odvetnica

Slovenske izkušnje z odzivanjem na zastraševalne strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti in kaj bi bile dobrodošle zakonodajne spremembe

10.45 – 11.00 – Odmor za kavo

11.00 – 11.30 – Prof. dr. Aleš Galič, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, profesor za civilno procesno pravo

Razmerje med anti-slapp direktivo in slovensko ureditvijo civilnopravnih postopkov

11.30 – 12.00 – Odmor za pogostitev

12.00 – 13.00 - Okrogla miza (odprta za zainteresirano javnost)

Zastraševalne strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti: kakšne sistemske odzive imamo in kakšne še potrebujemo?

Sodelujoči_e:

  • Jasna Zakonjšek, odvetnica,
  • Irena Joveva, poslanka EP,
  • Đorđe Grbović, sodnik Višjega sodišča v Ljubljani,
  • Dr. Igor Šoltes, državni sekretar, Ministrstvo za pravosodje,
  • Primož Cirman, novinar, tarča zastarševalne tožbe.

Moderatorka:

  • Dr. Barbara Rajgelj, vodja projekta.

Toplo vabljene_i!

SL_Sofinancira_Evropska_unija_POS.width-500.png

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.