PatFox - usposabljanje za zaščito pred SLAPP tožbami

Projekt PATFox (Pioneering anti-SLAPP Training for Freedom of Expression) želi ponuditi znanje predvsem odvetnikom, ki v primerih tožb, s katerimi želijo podjetja ali politiki in oblastniki utišati legitimne kritike z zlorabo prava, branijo novinarje, medije, nevladne organizacije, žvižgače, akademike in aktiviste.

novice-patfox.jpg

Namen sodišč je poprava krivic in vzpostavitev pravičnosti. A odkar obstajajo, se jih zlorablja tudi z vlaganjem tožb, katerih namen je zgolj nadlegovanje. V prvih desetletjih 21. stoletja je prišlo do izrazitega porasta pravnega nadlegovanja s strateškimi tožbami zoper sodelovanje javnosti. Te tožniki vložijo, pa čeprav nimajo resnih možnosti za uspeh, saj to niti ni njihov cilj – cilj je zastraševanje. V molk in iz javnosti želijo pregnati kritike izkoriščevalskih podjetij in skorumpiranih vladnih služb, hkrati pa z grožnjami visokih sodnih stroškov in kazni ljudi odvrniti od prihodnjih razkritij nepravilnosti.

Projekt PATFox bo zato zbral in odvetnikom ter pravnim strokovnjakom ponudil uporabno znanje tehnik in strategij zoperstavljanja strateškim tožbam zoper sodelovanje javnosti.
Pri projektu sodelujejo partnerji iz enajstih članic EU – Nemčije, Slovaške, Romunije, Bolgarije, Španije, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Malte, Cipra in Slovenije. Izhodišča obrambe proti strateškim tožbam zoper sodelovanje javnosti so v mednarodnem pravu, pravu EU in človekovih pravicah, črpajo pa iz izkušenj odvetnikov ter javnosti na lokalnih in nacionalnih ravneh.

Trenutno ostajajo strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti slabo raziskane in sistemsko nenaslovljene. K boljši ureditvi na ravni EU poziva med drugim vseevropska kampanja, ki jo podpira več kot 200.000 evropskih državljank in državljanov ter 170 civilno-družbenih organizacij.

Spletno mesto projekta: https://www.antislapp.eu
Napoved projekta.

Sofinancira Evropska unija logo

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.