Poročilo z izobraževanja o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti

Poročilo

V petek, 3. februarja, smo v okviru projekta PATFox organizirali prvo strokovno izobraževanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP tožbah).

SLIKA SAJT-patfox.jpg

V petek, 3. februarja, je v Hiši Evropske unije potekalo strokovno izobraževanje o zastraševalnih strateških tožbah zoper sodelovanje javnosti (SLAPP). Strateške tožbe zoper sodelovanje javnosti, t.i. SLAPP tožbe (ang. Strategic Lawsuits Against Public Participation) so oblika zlorabe pravnih sredstev, katerih namen je omejiti svobodo izražanja in kritično javno razpravo. Kot je v uvodnem nagovoru povedala vodja projekta doc. dr. Barbara Rajgelj, je bilo izobraževanje organizirano v sklopu projekta PATFox, priredila pa sta ga Zavod za kulturo raznolikosti Open in Pravna mreža za varstvo demokracije. Prvi del je bil namenjen pravnim strokovnjakom, drugi del v obliki okrogle mize pa širši javnosti.

patfox10.jpg

V sklopu prvega dela sta potekali dve predavanji. Kot prva je odvetnica Jasna Zakonjšek predstavila, kako je pravica do svobode izražanja urejena v Ustavi RS in kako v Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic. Obširno je razložila, kaj so SLAPP tožbe in opisala štiri primere, s katerimi se je srečala pri svojem delu kot odvetnica. Na koncu je še pojasnila, kakšen je predlog nove anti-SLAPP direktive. Njena PPT predstavitev je v celoti dostopna tukaj. Prav tako si lahko ogledate posnetek njenega predavanja.

Jasna Zakonjšek

Prof. dr. Aleš Galič, profesor za civilno procesno pravo s Pravne fakultete v Ljubljani, je nato predstavil razmerje med anti-SLAPP direktivo in slovensko ureditvijo civilnih postopkov. Razložil je, kaj se da doseči že s pravilno uporabo Zakona o pravdnem postopku in opozoril na nevarnosti v zvezi s predlaganimi rešitvami v anti-Slapp direktivi, ki bi se lahko pojavile v praksi. Posnetek njegovega predavanja, si lahko ogledate spodaj, na voljo pa je tudi njegova PPT predstavitev.

20230203_110307_1.jpg

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala doc. dr. Barbara Rajgelj, je svojo izkušnjo predstavil novinar Primož Cirman, žrtev SLAPP tožbe. Sodelovali so še sodnik Višjega sodišča v Ljubljani Đorđe Grbović in državni sekretar Ministrstva za pravosodje dr. Igor Šoltes. Spregovorili so o tem, katere mehanizme za preprečevanje zlorab prava slovensko pravo že pozna, na kakšen način bo nova direktiva prispevala k hitrejšemu reševanju SLAPP tožb, kaj poleg normativnih sprememb je še mogoče narediti za zaščito pred tovrstnimi zlorabami oz za zmanjšanje njihovega vpliva, itd. Poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva se okrogle mize ni mogla udeležiti, je pa za to posnela kratek video, v katerem izpostavlja, da je skrajni čas za zakonsko ureditev področja. Posnetek okrogle mize si lahko ogledate tukaj.

Veseli nas, da se je dogodka udeležilo veliko število ljudi, še posebej pravnikov, pa tudi novinarjev in javnosti raznovrstnih profilov, kar priča o tem, da je tema zelo relevantna tudi za slovenski prostor. Verjamemo, da je v prvi vrsti nujno ozaveščanje o SLAPP tožbah, naš cilj pa je seznaniti in usposobiti pravne strokovnjake_inje za učinkovito soočanje s tovrstnimi tožbami.

patfox19.jpg


O projektu: Zavod Open je skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije eden od enajstih partnerjev v evropskem projektu PATFox, katerega namen je zasnovati sistem usposabljanja za pravne strokovnjake v zvezi z zastraševalnimi strateškimi tožbami v Evropi. V okviru dveletnega projekta sta med drugimi aktivnostmi predvidena tudi dva strokovna posveta, prvi izmed katerega je bilo ravno zgornje izobraževanje. Več o projektu in tematiki najdete tukaj.

SL_Sofinancira_Evropska_unija_POS.width-500.width-500.png

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.