Obsojamo poskuse politike, da bi si podredila delovanje sodstva

Izjava za javnost

Odziv PMVD na izjavo Franca Breznika, ki je v volilnem soočenju na N1 Slovenija dejal, da bi SDS nagradila dobre, kakovostne sodnike.

Kolaž elementov: Lady Justice, dvorana ustavnega sodišča, grafični elementi.

V PMVD obsojamo poskuse politike, da bi si podredila delovanje sodstva. Izjava poslanca stranke SDS Franca Breznika, da namerava SDS nagrajevati sodnike, ki jih spoštuje, ker so kakovostni in dobri, pri čemer merilo za to, kaj pomeni biti kakovosten in dober sodnik, očitno postavlja politika, pomeni zanikanje načela delitve oblasti ter je napad na neodvisnost sodstva.

Kakovost sojenja se zagotavlja preko sistema večstopenjskega odločanja, poleg tega pa zakon določa, da za zagotavljanje kakovosti dela sodišč in sodnikov ter sodnic skrbi Sodni svet kot samostojen in neodvisen državni organ. Vsako težnjo po podreditvi sodstva politiki je treba jasno in glasno obsoditi. Brez neodvisnega sodstva ni pravne države in ni demokracije. Le sodnik ali sodnica, ki ni odvisen od nagrad politike, je zagotovilo, da bodo sodišča prostor, kjer se spoštujejo človekove pravice in svoboščine.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.