S pravnimi sredstvi proti sovražnemu govoru

Izjava za javnost

Na Pravni mreži opažamo, da se sovražni govor s pomočjo interneta zelo hitro širi, kar prinaša številne negativne posledice za žrtve sovražnega govora in družbo kot celoto. V zadnjem času smo zaznali povečanje števila sovražnih sporočil, povezanih s postavitvijo obeležja izbrisanim v obliki zgornjega dela črke ć, zaradi česar smo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper pravno osebo Nova hiša d. o. o. in odgovornega urednika Marka Puša ter neznane storilce_ke podali naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novice-SG-nova24-sajt.jpg

Na Pravni mreži opažamo, da se sovražni govor s pomočjo interneta zelo hitro širi. To prinaša številne negativne posledice za žrtve sovražnega govora in družbo kot celoto. Ne le, da sovražni govor spodbuja sovraštvo, nasilje in nestrpnost, škodljivo vpliva tudi na politično polarizacijo družbe ter vodi do normalizacije sovraštva.

Raziskave kažejo, da veliko sovražnega govora ostane nekaznovanega. Zato smo prepričani, da moramo nujno začeti z uporabo pravnih sredstev in na tem področju razviti ustrezno sodno prakso. Le tako bomo lahko učinkovito razrešili širjenje sovražnega govora v Sloveniji.

V zadnjem času smo zaznali povečanje števila sovražnih sporočil, povezanih s postavitvijo obeležja izbrisanim v obliki zgornjega dela črke Ć. Na različnih spletnih portalih smo opazili veliko število prispevkov, ki so izražali nenaklonjenost in celo sovraštvo tako do spominskega obeležja kot do njegovih avtorjev ter izbrisanih. Pri tem so najbolj izstopali komentarji pod prispevkom, objavljenim na spletnem portalu Nova24, z naslovom »Izbrisanim tudi spomenik sredi multikulturne Ljubljane«. Avtor je kritičen do spomenika in v članku citira zgodovinarja dr. Staneta Grando, ki je prepričan, da spomenik dobivajo predvsem tisti, ki so “pljuvali po Sloveniji”. V komentarjih pod prispevkom lahko najdemo veliko število protipravnih izjav, ki predstavljajo kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Med njimi izpostavljamo naslednje:

»Sem za to, da se naredi ene vislice in se tam vsak teden obesi enega Jugo komunista...začel bi z Srbinom Jankovićem...truplo se pusti do gnitja...To je resno izzivanje državljanske vojne...slovenski domobranci v naslednjih letih bo čas za dejanja.«

»Bo treba že v temelj tega spomenika zabetonirat kakšno granato, da bo to sranje lažje letelo.«

»In sedaj bo spet neka udbovska hčerkica, neka kurba zadrogirana razvajena, ki ne zna nič, ki ni nobena umetnica, zdaj bodo taki feministični lezbačiki zadrogirani dali še veliko dnarja za takele spomenik, in pol še bodo oprali dnar na postavitvi pa prevozu in materialu.itd itd, in cajtengi komunajzrski bodo pisali na veliko,kakšna umetnica je to naredila bi bla bla jaz dobro vem kako gre to s takimi umetnicami lezbaškimi zadrogiranimi od mamic komunistk in atekov komunajzarjev. iz prve roke vem kako gre to. vem iz prve roke vem kako delajo. ampak bo prišel vaš svinje kučkotove. bo prišel. boste na kolih napičeni lahko peli vaše komunajzarske pesmi.«

»Smrt komunistom, njihovim oportunističnim sopotnikom in izdajalcem slovenstva! Tu ne bo milosti, zakolji čefursko govno, če si Slovenec!«

»Rupnikov bataljon vrni se in pobij vse komuniste in izdajalce slovenskega naroda… brez milosti«

Tovrstni komentarji pod prispevki so skrajno zavržni in družbeno nevarni, zato smo jih tudi pravno obravnavali. Prepričani smo, da morajo biti storilci_ke teh dejanj kaznovani_e, saj lahko le tako preprečimo, da bi se tovrstno vedenje vzpostavilo kot stalna praksa. Zato smo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper pravno osebo Nova hiša d. o. o. in odgovornega urednika Marka Puša ter neznane storilce_ke podali naznanilo suma storitve kaznivega dejanja zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1).

***

Projekt je sofinanciran iz Programa ACF v Sloveniji, ki je podprt s strani finančnega mehanizma EGP.

Active-citizens-fund@4x.png

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.