Glede nestrpnih izjav na Novi24TV smo pisali na okrožno državno tožilstvo

Odziv

Na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani smo v zvezi z izjavama, podanima 28. 6. 2022 v komentatorski oddaji »Kdo vam laže« na Novi24TV, poslali pisno vprašanje, ali so že ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili.

novice-diskriminacija.jpg

Gre za izjavi gledalca in voditelja oddaje, za kateri menimo, da bi bilo treba preveriti, ali ne obstoji sum, da nesprejemljivi izjavi izpolnjujeta zakonske znake kaznivih dejanj.

Spomnimo, da je v omenjeno oddajo klical gledalec, ki je dejal: »Pozivam vse Slovence, da se pripravijo za boj, za boj, da nazaj dobimo Slovenijo! Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predati policiji! Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračunamo. Ker drugega ni. Ker sila zahteva silo. To bi jaz povedal, nič drugega. Hvala lepa

V odgovoru je voditelj oddaje, Boris Tomašič, še dodatno podpihoval sovraštvo in pozival k nasilju: »Hvala lepa, ja, glejte. Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli. Bojim se, da bo to res, ker drugače vidite, kaj delajo in nas bodo podjarmili in ni zastonj Cankar pisal, da smo hlapci, če bomo to dovolili.«

Pomemben je širši družbeni kontekst

V PMVD poudarjamo, da je treba upoštevati pomen tako grobih in nasilnih izjav za javnost, torej širši družbeni kontekst, in navedenih izjav ne presojati kot posamičen primer. Potreben je oster odziv tako javnosti kot tudi organov pregona, ki bi morali vsako tako izjavo dosledno preganjati.

Nestrpne in sovražne izjave, ki pomenijo poziv k nasilju, namreč ne kršijo samo individualnih pravic žrtve, ampak predstavljajo kršitev javnega reda in miru, posegajo v človekovo dostojanstvo in varnost ljudi ter kršijo načelo enakosti. Pomen takih izjav je velik vpliv na skupnost, saj vodijo do povečanja družbenih delitev, medskupinskih napetosti in zmanjševanja strpnosti, pripeljejo pa lahko tudi do nasilja. Iz tujine je poznano, da so se nasilni in teroristični napadi običajno pripravljali in napovedali že bistveno prej in bi, če bi se organi pregona pravočasno odzvali, nekatere morda (seveda ne nujno), tudi preprečili. V preteklih letih lahko zasledimo več primerov napadov s smrtonosnimi posledicami, ki so jih storilci napovedali, med drugim tudi Anders Behring Breivik, ki je leta 2011 na otoku Utøya blizu Osla (Norveška) umoril 77 ljudi.

Če bi ljubljansko okrožno tožilstvo v primeru omenjenih izjav v oddaji na Novi24ur presodilo, da ni podlage za kazenski pregon, v Pravni mreži menimo, da bi morala policija ravnati preventivno in povečati svoje aktivnosti v tej smeri.

Svoboda govora oziroma izražanja je pomembna človekova pravica, ki pokriva izražanje raznolikih idej, tudi takih, ki šokirajo, žalijo in vznemirjajo, če ni njihov edini namen žaljenje oziroma sramotenje. A ta pravica ne uživa zaščite, kadar gre za spodbujanje sovraštva in hujskanja k diskriminaciji ali nasilju.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.