Delovati je začela Pravna mreža za varstvo demokracije

Izjava za javnost

Nesorazmerno visoke globe zaradi javnega udejstvovanja, kazenske in odškodninske tožbe z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike, pritiski na medije in civilno družbo, grožnje in kaznovanje javnih uslužbencev, ki se odločijo spregovoriti, predstavljajo grobo zlorabo prava. Zato smo se štiri nevladne organizacije in zaskrbljeni posamezniki povezali v pobudo Pravna mreža za varstvo demokracije, ki združuje spletno platformo (https://pravna-mreza.si/) in mrežo visoko usposobljenih pravnikov in odvetniških pisarn.

Mreža bo posameznikom_cam ter organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v postopkih, zagotavljala podporo pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje postopkov in praks, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični. Demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo bomo varovali tudi s pravnimi mnenji, stališči in pozivi.

Ob uradnem začetku delovanja mreže objavljamo javni poziv Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS, da vloži vse napore v vložitev zahteve za varstvo zakonitosti zoper pravnomočne odločbe o prekrških, ki so bile izdane na podlagi neveljavnih predpisov.

Ustanoviteljice mreže smo nevladne organizacije in posamezniki, ki združujemo pravno in zagovorniško znanje na področju spodbujanja k učinkovitejšem varstvu človekovih pravic in demokracije: Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC, Zavod za kulturo raznolikosti ( OPEN), Danes je nov dan in Amnesty International Slovenije.

Mrežo je mogoče tudi finančno podpreti z donacijami preko spletne strani, kar bo mreži omogočilo trajnostno delovanje.


Kontakti za medije:

Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC, pic@pic.si, 031 684 182, Katarina Bervar Sternad

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.