Agresija na Ukrajino: V vojni najprej zmanjka prostora demokraciji

Izjava za javnost

Vdor ruske vojske na suvereno ozemlje Ukrajine predstavlja grobo kršitev mednarodnega prava in ima za posledico humanitarno katastrofo.

Kolaž elementov: šop časopisov, obrisi osebe z megafonom, grafični elementi.

Vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic obstajajo, da zaščitijo šibkejše. Vemo, da moramo vsi, ves čas, povsod in na vse načine aktivno delovati, da prispevamo k svetu, v katerem bodo lahko na te temeljne vrednote računali vsi.

Vdor ruske vojske na suvereno ozemlje Ukrajine predstavlja grobo kršitev mednarodnega prava in ima za posledico humanitarno katastrofo. Ne gre za prvo tako kršitev v 21. stoletju. Svetovne sile in globalna civilna družba smo prepogosto molčale in verjele, da lahko pogledamo stran ob hudodelstvih zoper človečnost, izvršenih v Čečeniji, ob vdorih ruske vojske v Gruzijo leta 2008 in na ukrajinski ozemlji krimskega polotoka in pokrajine Donbas leta 2014. Rusija je sodelovala in sodeluje v državljanskih vojnah v Siriji in Libiji. Ruska oblast nadaljuje s pregonom umetnic, aktivistov, mirovnic in političnih nasprotnikov na ruskem ozemlju.

Z vojno pridobivajo zgolj vojni dobičkarji in nedemokratični oblastniki, ceno vojnega uničenja pa vedno plačujejo ljudje. Za delovanje v smeri zagotavljanja vladavine prava, človekovih pravic in demokracije je vedno pravi čas, čeprav se vselej zdi, da smo prepozni.

Demokracija nam omogoča, da zahtevamo politično in pravno odgovornost.

Tega, da bodo genocid, hudodelstva zoper človečnost, vojna hudodelstva in agresija ter druge kršitve človekovih pravic vselej kaznovane, se morajo zavedati vsi nosilci moči vselej in povsod. Temelji vladavine prava so enakopravnost, demokratično soodločanje, zagotavljanje možnosti uresničevanja pravice do samoodločbe, spoštovanje človekovega dostojanstva in telesne nedotakljivosti. Tako kot ne moremo pristati na rasizem različnega obravnavanja begunk in beguncev glede na barvo njihovih oči, las in kože, glede na to, v kaj verjamejo, ali glede na jezik, ki ga govorijo, ne smemo pristati, da bi bile okupacije in agresije obravnavane različno glede na politične sile in entitete, ki hudodelstva izvršujejo.

Pozdravljamo včerajšnjo odločitev glavnega sodnega organa OZN Meddržavnega sodišča v Haagu (The International Court of Justice - ICJ), ki Ruski federaciji nalaga, da nemudoma prekine vojaške operacije, ki jih je na ozemlju Ukrajine začela 24. februarja 2022 ter zagotovi prekinitev vojaških operacij s strani katerekoli vojaške ali paravojaške enote, ki delujejo pod njenim nadzorom, usmerjanjem ali z njeno podporo, od Ruske federacije in Ukrajine pa zahteva, da se vzdržita vseh dejanj, ki bi lahko zaostrila spor ali otežila njegovo reševanje pred sodiščem.

Podpiramo tudi odločitev o uvedbi aktivne preiskave dogajanja v Ukrajini, ki jo je uvedel tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu (The International Criminal Court, ICC) Karim Khan. Menimo, da je objektivna in neodvisna preiskava nujna, saj omogoča pregon in sojenje vsem storilcem najhujših vojnih zločinov, določenih v Rimskem statutu. Tako Vlado RS kot vlade drugih držav članic EU pozivamo, da sodišču zagotovijo dodatna sredstva za izvedbo potrebnih postopkov.

Skupaj stojimo za mir in demokracijo, za vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic. Včeraj, danes, jutri.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.