Mnenje PMVD glede ugotovitve Zagovornika načela enakosti

Mnenje
Novice: svoboda govora (kolaž elementov: oblaček s tremi pikami, telefon s twitter zaslonom, govorec, grafičlni elementi)

Kot smo na PMVD že sporočili, smo Zagovorniku načela enakosti podali dva predloga za obravnavo diskriminacije zaradi tvita z naslednjo vsebino: "Če preveč klečiš, se kolena utrudijo. In potem ne moreš optimalno streljati penalov." Predlog smo podali zoper Tomaža Štiha, ki je objavil tvit in zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki je tvit poobjavil.

Zagovornik je diskriminacijo presojal z vidika morebitnega pozivanja k diskriminaciji iz 10. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD) in se odločil, da postopka ugotavljanja diskriminacije po uradni dolžnosti ne bo uvedel. Zagovornik je ugotovil, da sporni zapis ne izpolnjuje pogojev po prvem odstavku 10. člena ZVarD, ki opredeljuje pozivanje k diskriminaciji, ravno tako je zagovornik zapisal, da ne prepoznava elementov diskriminacije iz drugega odstavka 10. člena ZVarD.

Z ugotovitvami Zagovornika se ne strinjamo. Prepričani smo, da gre pri spornem tvitu za diskriminatoren zapis, ki osebe obravnava izrazito slabšalno zaradi osebne okoliščine rase oz. barve kože. Tvit in njegova poobjava spodbujata sovraštvo in nestrpnost do temnopoltih ljudi, sta zaničevalna in škodujeta časti in dobremu imenu igralcev nogometa.

Zagovornik trdi, da v objavi manjkajo elementi poziva k diskriminaciji. Po mnenju zagovornika objava ne vsebuje pozivov, ki bi bili naslovljeni na druge, naj ti izvajajo diskriminacijo. Zagovornik meni, da se avtor objave le posmehuje znani obliki protesta proti rasni diskriminaciji v športu. Objava po po njegovem mnenju ne vsebuje napeljevanja, ščuvanja ali hujskanja, torej neposredno ne kliče k aktivnosti, katere posledica bi lahko bila diskriminacija. Zagovornik ravno tako meni, da norčevanje iz oblike protesta še ne pomeni javnega opravičevanja, zapostavljanja ali preziranja oseb ali skupine oseb zaradi njihovih osebnih okoliščin. Prav tako norčevanje in smešenje skupine oseb še ne pomeni opravičevanja idej o prevladi ali večvrednosti osebe ali skupine oseb v primerjavi z drugo skupino oseb.

PMVD se s pravnim naziranjem zagovornika ne strinja in meni, da je treba tvit presojati glede na okoliščine, v katerih je nastal. Tvit se namreč nanaša na tri temnopolte nogometne igralce angleške reprezentance, ki so v finalni tekmi zgrešili kazenske strele, zato je njihova ekipa tekmo izgubila. Pred in med turnirjem Euro 2020 so vsi trije igralci pred vsako tekmo pokleknili v znak enotnosti v boju proti rasizmu in neenakosti. Vsi trije igralci so bili takoj po tekmi deležni žalitev na družbenih omrežjih. Rasistični izbruhi so bili tako številčni in intenzivni, da jih je izrecno obsodila tako UEFA, kot tudi britanski predsednik vlade Boris Johnson in selektor angleške reprezentance Garethom Southgatom. Sporen tvit je bil torej objavljen v okoliščinah, zaradi katerih je jasno, da je avtor tvita pričakoval reakcije na tvit v smislu hujskanja drugih, naj izvajajo diskriminacijo. Tomaž Štih in Janez Janša sta s tako objavo jasno sporočila, da se strinjata z osebami, ki so bile do nogometašev ekstremno rasistične in s tem pozvala svoje sledilce k diskriminaciji.

Po oceni PMVD se tvit ne le norčuje iz temnopoltih ljudi, ampak jasno spodbuja sovraštvo in nestrpnost, je zaničevalen in škoduje njihovi časti in dobremu imenu.

Sledi nam na

DRUŽBENIH OMREŽJIH

Podpri

pravno mrežo

Prispevaj sredstva za delovanje PMVD.