Izjava
za javnost


V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) bomo na današnjih protestih izvajali monitoring

28.05.2021

V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) bomo na protestih, ki so v Ljubljani napovedani za danes, 28. maja, pozno popoldne, izvajali monitoring. Namen monitoringa je objektivno in nepristransko opazovanje dogajanja, beleženje dogodkov (fotografije, snemanje, popisovanje stanja) ter po potrebi poročanje o tem.

Potreba po monitoringu protestov s strani civilne družbe se je potrdila na zadnjih protestih, 21. maja, ko je policija po oceni udeležencev uporabila prekomerno silo in protestnike v nasprotju z načelom enakosti obravnavala selektivno.

Pravica do protesta, ki se uveljavlja skozi pravici do mirnega zbiranja in do svobode izražanja, je izjemno pomembna ustavna pravica, njeno uresničevanje je eden od temeljev delujoče demokratične družbe. Dolžnost policije je, da omogoča in ščiti pravico do mirnega zbiranja, za kar mora sprejeti vse razumne in primerne ukrepe.

Na današnjih protestih bo usposobljena ekipa opazovalk_vec označena s prepoznavnimi brezrokavniki z logotipom PMVD in napisom “Opazovanje protestov”. Monitoring je pripravljen na podlagi priporočil Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OSCE). Navzočnost opazovalk_cev smo napovedali policiji.

V PMVD verjamemo, da bo navzočnost opazovalcev_k prispevala k uresničitvi ustavne pravice do mirnega zbiranja in k varni izvedbi protesta.

Udeležence protesta pozivamo, da svojo pravico uresničujejo na miren način in v skladu z vsemi preventivnimi ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni covida-19 (zaščitna maska, ustrezna razdalja).

brezrokavnik_opazovanje protestov.jpg

Več: pomoc@pravna-mreza.si.