Izjava
za javnost


Pozdravljamo veto Državnega sveta na novelo Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB-D)

12.07.2021

Pozdravljamo veto na novelo Zakona o nalezljivih boleznih, ki ga je danes izglasoval Državni svet z 18 svetniki za in 13 proti. Če novele zakona v ponovnem glasovanju v Državnem zboru ne bo podprlo 46 poslancev in poslank, zakon ne bo začel veljati, postopek za sprejem zakona pa se bo začel na novo.

Kot smo v Pravni mreži za varstvo demokracije poudarili že pred sprejemom novele v Državnem zboru (mnenje z dne 5.7.2021), je bil zakon sprejet brez javne razprave, na obravnavo predloga na odbor za zdravstvo ni bila povabljena nobena organizacija s področja človekovih pravic, zakon ne predstavlja dovolj določne zakonske podlage pred arbitrarnim poseganjem izvršilne oblasti v človekove pravice, zakon ne zagotavlja strokovno neodvisne presoje, prav tako ne predvideva mehanizmov za neodvisnost Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) od vsakokratne politične oblasti, premalo pozornosti namenja načelu sorazmernosti posegov v človekove pravice, ne zagotavlja postopnosti posegov v človekove pravice, sporna pa je tudi možnost popolne prepovedi shodov, kar posega v svobodo izražanja in onemogoča javno kritiko.

Pozivamo poslanke in poslance, da v ponovnem glasovanju zakona ne podprejo, saj ima ta številne pomanjkljivosti, vlado pa pozivamo, da nemudoma pristopi k ponovni pripravi predloga zakona in vanjo vključi najširšo strokovno in splošno javnost. Le strokovno pripravljen zakon s široko podporo javnosti je garant za ponovno vzpostavitev zaupanja v pravo in uspešno upravljanja z morebitnim novim valom epidemije.